Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bayram Kömbesi

 
                                                             BAYRAM  KÖMBESİ
 
Malzemesi   :      
Un, yoğurt, süt                        
 Maya, şeker, tahin                       
 Kömbe kokusu, tarçın
Çörek otu, karanfil, yağ
 Yapılışı   :   
 Büyük bir kabın içine un ince elekle elenir. Elenen unun içine şeker ve hazırlanan baharatlar konulup iyice karıştırılır. Daha sonra yoğurt, maya ve yağ ilave edilip ılık sütle yoğrulur.İyice yoğrulan hamurun mayalanması için üzeri kalın bezlerle sıkıca kapatılır.bir gece bekletilen hamurun mayası geldiği zaman ekmek tahtasının üzerine yağlanır. Hamur yumurta büyüklüğünde alınır, yuvarlak şekil verilerek üzerine bastırılır.Şekil verilen hamurun üzerine susam atılır. Kömbeler tepsiye dizilerek fırında pişirilir.
PEKMEZLİ
Yapılışı  :  
Una yoğurt, süt, maya, tahin ve biraz tuz ilave edilerek yoğrulur. Hamur dinleninceye kadar kreması hazırlanır.
 Kremanın Hazırlanışı : 
Su ile şeker koyulaşıncaya kadar iyice kaynatılır.Pişmiş süt ilave edilir.Biraz piştikten sonra soğutulur. İçine tahin katılır, birazda un ilave edilerek hepsi birden yoğrulur.Tepsiye döşenerek fırına sürülür.